Stijl

Ik hou van vrij strakke, “cleane” fotografie. Door zorgvuldig gebruik van licht en compositie probeer ik mensen er op hun mooist uit te laten zien in mijn foto’s. Ik ben geen purist: het mag best iets mooier zijn dan de werkelijkheid, maar het moet er wel natuurlijk uit blijven zien. Hoewel ik uitsluitend digitaal fotografeer, probeer ik een soort tijdloos analoog gevoel uit mijn beelden te laten spreken. 

Ik doe een aantal typen fotografie:

  • Portret: zakelijke portretfoto’s of particulier, meestal individueel, vaak geposeerd, en veelal in opdracht van de geportretteerde. Ik fotografeer altijd op locatie – ik heb geen vaste fotostudio. Graag maak ik een omgevingsportret (ook wel “environmental portrait”) waarbij ik de persoon in zijn/haar omgeving fotografeer. Net zo makkelijk bouw ik een eenvoudige fotostudio op locatie, voor professionele profielfoto's.
     
  • Reportage: documenterende fotoreportages van persoonlijke en zakelijke evenementen. Bruiloften in het bijzonder vind ik één van de mooiste evenementen om te mogen fotograferen, maar het kan ook gaan om een bedrijfsevenement, diploma-uitreiking, promotieplechtigheid, doop of familiefeest. Het vastleggen van een begrafenis of crematie (ook wel “rouwfotografie”) past ook goed bij mijn stijl van fotograferen. Bij mijn reportages zie ik mezelf als (rondlopende) toeschouwer met een camera in de hand. Ik probeer onopgemerkt de sfeer van het evenement vast te leggen – het liefst uitsluitend met natuurlijk licht.
     
  • Interieur & architectuur: mijn strakke stijl en oog voor detail lenen zich ook goed voor het fotograferen van interieurs en bedrijfsruimtes. Ik kan een sfeerimpressies van een bedrijfsruimte (een hotel of restaurant bijvoorbeeld) ook goed combineren met portretten van het personeel – geposeerd en/of “in actie”.

kosten, levering & gebruikslicentie

Uitgangspunt voor de kosten is het aantal uur dat ik fotografeer. Bij portretsessies krijg je een afgesproken aantal foto’s bij de prijs inbegrepen (bijvoorbeeld 4 stuks voor een portretsessie van 1 uur); extra foto’s kunnen worden afgenomen voor een meerprijs per foto. Documenterende fotoreportages reken ik uitsluitend op uurbasis – zie ook “fotoselectie” hieronder.

Je betaalt in de basis voor hoge kwaliteit digitale JPEG bestanden. Ik lever de foto’s af in een ZIP bestand, te downloaden vanaf mijn eigen webserver. Grotere fotoseries kan ik ook afleveren op DVD.

Mijn basistarieven gelden voor onbeperkt particulier gebruik. Voor zakelijk gebruik heb je een commerciële gebruikslicentie nodig – zie mijn tarieven voor de commerciële toeslagen.

Fotoselectie

Na een portretsessie maak ik zelf een eerste voorselectie en maak deze foto’s toegankelijk via een beveiligde link online. Je kiest vervolgens zelf welke foto’s je wilt afnemen. Die beelden bewerk ik dan nog zorgvuldig na en stuur ze als hoge kwaliteit JPG bestand naar je op.

Voor documenterende fotoreportages (waaronder ook bruiloften) maak ik zelf een selectie die in mijn ogen representatief is. Dit zijn de foto’s die ik stuk voor stuk zorgvuldig bewerk en aflever.

Nabewerking

Ik bewerk elke foto individueel. Zo zorg ik bijvoorbeeld dat kleur, contrast en helderheid optimaal en consistent zijn en snijd misschien een foto iets bij. Soms retoucheer ik de foto ook een beetje om bijvoorbeeld net dat ene rode vlekje in je gezicht weg te halen. Maar, ik probeer het wel écht te houden – ik ga niet de vorm van je neus aanpassen in Photoshop. :-)

Ik verwerk vaak een combinatie van zwart-wit en kleurenfoto’s in mijn fotoseries. Sommige foto’s zijn simpelweg sterker in kleur, andere werken beter in zwart-wit. Voor portretfoto’s krijg je echter ook altijd de kleuren-versie, dan kun je zelf kiezen welke je wilt gebruiken.

levertijd

Voor portretsessies ontvang je doorgaans binnen één dag de link met mijn voorselectie. Daarna kun je op je eigen tempo de eindselectie maken. Nadat je aan mij hebt doorgegeven welke foto’s je wilt hebben, heb je meestal binnen 1 à 2 dagen de eindresultaten inclusief nabewerking. Met goeie afspraken kan het sneller gaan. Laat het mij dus vooral weten als je de foto’s voor een specifieke datum wilt hebben.

De oplevering van een hele fotoreportage duurt vaak wat langer – er zit een hoop werk in het selecteren en nabewerken. Hoe lang precies hangt natuurlijk af van hoe lang ik heb gefotografeerd. Ik probeer een trouwreportage binnen drie weken op te leveren.

Betaling

Je betaalt per factuur achteraf via bankoverschrijving. Ik stuur de factuur per email samen met de link naar de bewerkte eindresultaten.